ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

Bursa Büyük Şehir Belediyesi Çanakkale gezilerine devam ediyor. Mustafalı köyü Muhtarı Çanakkale gezine yoğun talep üzerine geçen gidemeyen kişiler için 10 Ağustos 2023 tarihinde köy halkını Çanakkale’ye götürdü. Çanakkale’de yedi düvele meydan okuyan M

Dünya Yayın: 12 Ağustos 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 12.08.2023 14:26:00
Editör - Süleyman bilir
Okuma Süresi: 5 dk.
625 okunma
Google News

                      ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

 Bursa Büyük Şehir Belediyesi Çanakkale gezilerine devam ediyor.

Mustafalı köyü Muhtarı Çanakkale gezine yoğun talep üzerine geçen gidemeyen kişiler için 10 Ağustos 2023 tarihinde köy halkını Çanakkale’ye götürdü. Çanakkale’de yedi düvele meydan okuyan Mehmetçiğin etiyle kemiğiyle zafer kazandığı yerleri Türk askerinin şahlanıp kendini dünyaya gösterdiği yerleri yerinde inceleyerek Bursa Büyük Şehir Belediyesi sayesinde görme şansını bulduk.

Çanakkaleli olan Rehber Semra Kesen Hanım Efendi 10 yıllık deneyimi ile bizlere burada zafer nasıl kazanıldı anlattı.  Geziyi takip ederek bilgi akışını sunan İznikbaskent.com haber sitesi sahibi Süleyman Bilir Rehber Kesen’e gençlere 1915 denince akla ne gelir sorusunu sorduk Kesen cevap olarak “Kısaca Çanakkale yedi düvele meydan okuyan Mehmetçiğin etiyle kemiğiyle zafer kazandığı yerdir,

Babanın oğluyla beraber savaştığı, okumuş beyinlerin hiç düşünmeden vücutlarını toprağa kattığı o toprağı bizlere vatan yaptığı yerdir. Çanakkale Türkiye Cumhuriyetinin önsözünün yazıldığı yerdir.   

Çanakkale, Mustafa Kemal Atatürk ün kahraman askerlerine ölüm emrini verdiği yerdir

Çanakkale, yenilgi nedir bilmeyen şımarık, gururlu düşmanı yerle bir edip, parça parça ettiği yerdir

Çanakkale, Türk askerinin şahlanıp kendini dünyaya gösterdiği yerdir” diyerek kısada olsa gezinin amacını bizlere özetledi.

Rehber Kesen zaman kısıtlı olduğu için araç içerisinde anlatımlarını sürdürdü. Türk askerini canlandırmakta olan, Mehmetçiğe Derin Saygı Anıtı ardından 25 Nisan, 19 Mayıs ve 6 Ağustos 1915 tarihlerinde, yapılan büyük taarruzlar ve de bölgede yer alan tünellerde gerçekleştirilen saldırılar çok şiddetli geçmiş ve çok ağır kayıplar olduğu kanlı sırt bölgesini anlatımında panoramik olarak ziyaret ederek

57. Piyade Alayı Şehitliği’ne ulaşıyoruz. 25 Nisan 1915’te Arıburnu Cephesi’nde ilerleyen Anzak askerlerini karşılayan 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in; “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” emri ile mevcudunun çok büyük bölümü şehit olması ile “Şehitler Alayı” olarak tarihe geçen 57. Alayın anısına inşa edilen şehitliğimiz ziyaret ediyoruz fotogram molası ardından Conk Bayırına çıkıyoruz.

 Çanakkale savaşları sürecinin dönüm anlarından biri olarak 7 Ağustos 1915 tarihinde Anzak ve İngilizlerin taarruzlarıyla başlayan ve 10 Ağustos 1915 tarihinde Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanan muharebelerinin hedef bölgesini ziyaret ediyoruz.

 Burada Mustafa Kemal Atatürk’ün saatinin parçalandığı anın hikâyesini rehberimizden dinliyoruz. Rehberimizin bilgilendirici anlatımlarının ardından Su yatağı mevki ve Mustafa Kemal’in 18 Mayıs’a kadar Karargâh olarak kullandığı yer olan Kemal yeri bölgesini gezdik.

Kısa sürede gezdiğimiz yerler.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan; Kilit bahir Kalesi, Namazgâh Tabyası, Seyit Onbaşı Anıtı, Rumeli Mecidiye Tabyası, Şahin dere Sargı Yeri Şehitliği, 1915 Hilali Ahmer Hastane (Müzesi) Sergisi, Şehitler Abidesi, Morto Koyu, Ertuğrul Koyu, Yahya Çavuş ve 26. Alay Şehitliği, Anzak Koyu, Mehmetçiğe Saygı Anıtı, Kanlı sırt Tünel Savaşları Bölgesi, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conk bayırı. Sabah Saat 00 .4 te başlayıp Panoramik olarak ziyaretlerimizi bitirerek akşam saatlerine doğru Bursa İznik’e’ doğru dönüş yoluna geçtik.

Bu Gezide Aynı gün 3 araç ile Bursa İznik Çakırca Köyü Muhtarı Zeki Bayrak ve Mustafalı köyü Muhtarı Mustafa Kırık konuşmalarında “ Bursa Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a şahsımız adına ve köyümüz adına Teşekkür ediyoruz” dediler.

 Mustafalı köy muhtarı ayrıca “Rehberlerimize ve Şoförleri ’mize sonsuz teşekkür ediyorum.  Kumanyalarımızı da temin eden Büyükşehir Belediye Başkanımıza ’da ALLAH Razı olsun ikinci aracıda gönderdi, bu geziler ile Çanakkale ruhumuz daha da artacak Çanakkale destanımız sürecektir vatanımıza kimse göz dikemez” dedi.

                                        

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.